Turistiripulin yleisyys, ehkäisy ja hoito

reissuesa

mannertenvälinen nahjus
Ylläpitäjä
Liittynyt
23.11.2010
Viestit
1571
Sijainti
Nokia
Yleisyys

Suomalaisista viikon turistimatkaan osallistuvista 20–60 % saa Etelä-Aasiassa, Lähi-idässä ja Afrikassa ripulin, Euroopan puoleisissa Välimeren maissa keskimäärin 10–20 %.

Viikon tai kahden turistimatkalla Itä-Eurooppaan tai Pohjois-Amerikan lomakohteisiin noin 10 % saa ripulin. Tropiikin matkoilla sairastuvien osuus voi olla jopa 30 %.

Jos matkustaa Pohjois-Euroopan sijasta Etelä-Eurooppaan turistiripulin riski on seitsenkertainen, Kaakkois-Aasiassa 100-, Etelä-Amerikassa 200-, Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa 300- ja Etelä-Aasiassa peräti 900-kertainen.

Ehkäisy

Käsien pesu saippualla tai käsien puhdistus alkoholipitoisella desinfiointiaineella ennen ruoan käsittelyyn ryhtymistä, aina WC:ssä käynnin jälkeen ja ennen ruokailua on tehokkain tapa estää mikrobien siirtyminen ympäristöstä ruokaan. Juomavetenä on turvallisinta käyttää pullotettua vettä.

Pullottamaton vesi on syytä puhdistaa jollakin seuraavista menetelmästä: keittämällä (vähintään 5 min), kemiallisella desinfioinnilla tai suodattamalla erityisellä vedensuodatuslaitteella. Puhdistettu vesi säilytetään käyttöön asti puhtaassa, desinfioidussa, kannellisessa astiassa tai kierrekorkillisessa säiliössä.

Käsien pesu tai desinfektio apteekista saatavalla käsidesinfektioaineella ennen ruokailua ei ole yhtä tehokas keino kuin turvallinen ruokailuvalinta. Desinfektioaine ei ole tehokkaampi kuin saippuapesu.

Väkeviä alkoholijuomia ei voi käyttää turistiripulin ehkäisyyn. Maitohappobakteerien hyödystä en löytänyt mainintaa allamainituista lähteistä.

Seuraavat ruokalajit aiheuttavat usein vatsatautia, jos ruoan hyvästä hygieenisestä tasosta ei ole varmuutta

 • kylmät leikkeleet ja majoneesipohjaiset salaatit
 • erilaiset kastikkeet
 • hedelmät ja vihannekset, joita ei voi itse pestä tai kuoria, marjat
 • kylminä tai haaleina tarjotut raa'at tai riittämättömästi kypsennetyt lihaa, kalaa tai kananmunaa sisältävät ruoat
 • kylminä tarjotut osterit, simpukat, ravut, ym. mereneläimet
 • kylmät jälkiruoat
 • pakkaamaton maito, kerma, jäätelö, voi ja tuorejuustot
 • mehut ja juomat, myös alkoholipitoiset, joihin on lisätty jääkuutioita

Ripulivaaran kannalta turvallisia ruokalajeja ovat

 • leipä ym. kuivat viljatuotteet
 • vastavalmistetut, kuumana tarjoiltavat liha- ja kalaruoat ja keitot
 • kuumana tarjoiltavat, keitetyt tai paistoksiin lisätyt vihannekset
 • itse kuorittavat tuoreet hedelmät
 • hiilihappoiset, pullotetut juomat
 • kuumat juomat, kuten kahvi, tee ja keitetty vesi

Useimmiten turistiripuli puhkeaa ensimmäisen matkaviikon lopulla. 15 % sairastuu vasta kotiin palattuaan. Nuoret aikuiset sairastuvat turistiripuliin useimmin, luultavasti siksi, että he ovat muita varomattomampia ruokansa suhteen

Hoito

Lievän ripulin hoidoksi riittävät lepo ja runsas nesteiden nauttiminen. Sopivia juomia ovat tee, pullotettu vesi ja laimea mehu sekä Osmosal-ripulijuoma, joka valmistetaan apteekeista saatavasta jauheesta pakkauksen ohjeen mukaan. Osmosalia vastaavaa valmistetta voi ostaa useimmista maista Oral Rehydration Solution -nimisenä (ORS), mutta ORS-liuosta kannattaa laimentaa lisäämällä vettä yksi kolmasosa liuoksen määrästä. Hiilitabletteja ei tule käyttää, koska ne estävät muiden aineiden, esimerkiksi lääkkeiden imeytymistä.

Riittävän nesteen nauttimisen lisäksi tulisi syödä kevyttä, helposti sulavaa ruokaa, esimerkiksi paahtoleipää, riisiä ja banaaneja. Yleensä suositellaan, että matkailija pidättäytyy alkoholista, kahvista (diureettinen efekti) ja maitotuotteista ripulin akuuttivaiheessa.

Antibioottia ei tarvita lievän taudin hoidossa. Tauti paranee yleensä itsestään 3-5 päivän kuluessa eikä lääkitys lyhennä taudin kestoa kuin yhden vuorokauden. Turhasta antibioottihoidosta voi olla myös haittaa.

Aikuisen kuumeetonta ei-veristä ripulia voi hoitaa oireenmukaisesti ripulilääkkeillä (loperamidi) korkeintaan pari vuorokautta. Lapsille loperamidia ei tule antaa. Korkeakuumeinen, ripuloiva lapsi tulisi viedä viipymättä lääkärin hoitoon. Aikuisenkin korkeakuumeinen, raju tai verinen ripuli, varsinkin jos potilas oksentelee, edellyttää aina lääkärin hoitoa.

Lähteet ja lisätietoa: Lääkärikirja Duodecim, Matkailijan terveysopas, Infektioneuvonta

 
Liittynyt
9.12.2010
Viestit
36
Mielenkiintoinen juttu. Riskikertoimet vähä yllätti, varsinkin tuo 900-kerroin oli aika pamaus. Itse Thaimaan reissulle lähtiessäni sain terveysasemalta suosituksen hankkia lavantauti- ja oliko se nyt malaria rokotukset? Otin molemmat, koska rokotteet pudottavat kuulemma pudottavat ripuli riskin noin puoleen. No, eipä tullut kunnon vatsatautia, en kyllä tiedä, olisiko tullutkaan vaikka rokotteita ei olisi ollut.

Olen kuullut, että jotkut juovat ensimmäisenä matkapäivänään lusikallisen kraanavettä. Tulee kuulemma sopiva satsi paikallista bakteerikasvustoa elimistöön ja vatsa ei ala mylläämään. Tiedä sitten toimiiko oikeasti, aika erikoiselta kuulostaa.

Imodium on kätevä lääke, jos pitää siirtyä paikasta toiseen. Muuten ei ole kuulemma kovin suositeltavaa, koska ei paranna ripulia vaan pidättää sen määrätyn ajan sisällä. Kärsikää siis, jos vain suinkin mahdollista. Mennee näin nopeammin ohi :)
 

reissuesa

mannertenvälinen nahjus
Ylläpitäjä
Liittynyt
23.11.2010
Viestit
1571
Sijainti
Nokia
Kraanavesilusikallisesta kuulen ensimmäistä kertaa, kieltämättä erikoiselta kuulostaa ja epäilen.

Katsoin mitä Madventuresin kirjassa on aiheesta. Maitohappobakteerien tehosta ei sen mukaan ole yksiselitteistä näyttöä, mutta jotkut kokevat niiden vähentävän mahavaivoja reissussa. Samaan voi pyrkiä myös paikallisten jugurttien ja muiden hapanmaitotuotteiden avulla. Lääkäriin neuvotaan menemään jos:

 • ripuli jatkuu yli kolme päivää
 • ulosteessa on verta
 • neste ei pysy sisällä ja on merkkejä kuivumisesta
 • vatsakipu on jatkuvaa ja kovaa
 • kuumetta on yli 39 astetta tai
 • oireet ovat epätavallisen voimakkaista.
 
Liittynyt
27.2.2011
Viestit
10
Mä suosittelen mieluummin kotitekoista ripulijuomaa osmosalin sijaan, koska noista apteekin valmisjuomista useimmiten lentää vain laatta sen pahan maun vuoksi :D

Eli siihen tulee ½ litraa vettä, ½ litraa tuoremehua (mieluiten appelsiinituoremehua) ja ½ teelusikallista suolaa. Paljon paremman makuista, ja melkein missä päin maailmaa tahansa on pikku marketeis appelsiinimehua :)

Maitohappobakteereista sen verran, että en usko että ne auttaa "yhtäkkiä" syötynä.. Itse oon syöny niitä ny kolmisen vuotta jugurttien, mehujen ja välillä tablettien muodossa, eikä parina viime vuonna ole ollut kotimaan ulkopuolella ollenkaan ongelmia :) En siis usko että jos et niitä muuten syö, niin ei ne anna mitään ihme vaikutuksia lomamatkan ajaksi, uskon enemmänkin että maitohappobakteereja pitäisi saada säännöllisesti että niistä on jotain hyötyä.. Mutta, se on vain oma kokemukseni..

Samoin kun kaksi ystävääni oli Aasia tripillä, toinen heistä joi joka ruan jälkeen kulauksen viina ja toinen ei. Tämä joka ei juonut sairastuikin thaimaassa pahasti, he uskovat tällä hetkellä viinan voimaan :D
 
Liittynyt
5.3.2013
Viestit
3
Sijainti
Peking, Kiina
Tässähän oli kasa hyödyllistä infoa seuraavalle kerralle:) Ja eikö pieni ripuli kuuluu asiaan jotta sopeutuu ympäristön bakteerikantaan. Niitä on kyllä ollut kaikenlaisia tässä matkojenvarrella, mukaanlukien salmonella joka aiheutti niin kivuliaan ripuloinnin että teki mieli hakata päätä seinään koska se tuntui paremmalta.

Mutta viime kesänä Etelä Kiinassa sain ihan uutuuden, nimittäin matkaummetuksen. Tavallaan siinä toivoi että se olisi ripulimuodossa, outo juttu ja muilla länkkäreillä oli ollut samaa. Jospa nyt en menisi enempi graafiseksi mutta saa jakaa taikajuoma ehdotuksia:)
 
Liittynyt
28.2.2014
Viestit
2
Matkoilla olen juonut Jäger maisteria tai jotain vastaavaa mahakatkeroa, ja mahapöpöt on kiertäneet minut kaukaa. Tiedä sitten olenko vain ollut onnekas, vai onko vastustuskykyni parempaa kuin keskimäärin.
 
Top Bottom