Kaliningrad, Venäjän erillisalue Itämeren rannikolla

reissuesa

mannertenvälinen nahjus
Ylläpitäjä
Liittynyt
23.11.2010
Viestit
1571
Sijainti
Nokia
kaliningrad.jpg


Sijainti


Venäjän läntisin osa Kaliningrad (ven. Калинингра́д) on sijainniltaan erikoinen erillisalue Itämeren rannikolla Liettuan ja Puolan välissä, 300 km päässä muusta Venäjästä. Kaliningrad on sekä alueen (oblast) että rannikolla sijaitsevan pääkaupugin nimi. Vuoteen 1946 asti Kaliningrad kuului Saksalle, kaupungin nimi oli Königsberg ja alueen Itä-Preussi.

Ennen Neuvostoliiton hajoamista Kaliningrad oli suljettu kaupunki eli paikka johon pääsy oli ulkomaalaisilta estetty ja kotimaan kansalaisille erityisluvan varainen.

Asukkaat

Suurin osa Kaliningradiin jääneistä saksalaisista karkotettin toisen maailmansodan jälkeen ja alueelle muutti ihmisiä muualta Neuvostoliitosta, varsinkin Keski-Venäjältä. Nykyisistä (v. 2002) asukkaista 78 % on venäläisiä, 8 % valkovenäläisiä, 7 % ukrainalaisia, 2 % liettualaisia, 0,6 % saksalaisia ja 0,5 % puolalaisia. Vuonna 2007 Kaliningradin kaupungin väkiluku oli 450 000, Kaliningradin alueen noin miljoona.

Filosofi Immanuel Kant (kuvassa alh. oik.) on kuuluisin Königsbergissä syntynyt henkilö.

Nähtävyydet

Köningsbergin katedraali (kuvassa alh. vas.) on hiljattain kunnostettu saksalaisilta turisteilta kerättyjen lahjoitusten turvin. Sovetskiy prospect 21, auki 9-17.

Kaliningaradin Voiton aukiolla on ortodoksinen Kristus Vapahtajan kirkko (kuvassa ylh. oik.), joka valmistui vuonna 2006. Leninin patsas (kuvassa keskellä oik.) siirrettiin pois Voiton aukiolta Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen.

Monumentaalinen Neuvostojen talo (kuvassa keskellä vas.) rakennettiin tuhotun Königsbergin linnan paikalle. Wikipediassa on talosta ristiriitaista tietoa: se toimii nykyään joko liikekeskuksena tai on rakennusteknisistä syistä tyhjillään. Paikallinen lempinimi on monster eli hirviö.

Myös monet keskustan alueet ovat saaneet kasvojenkohotuksen viime aikoina. Kaupungissa on paljon puistoja, järviä ja lampia. Kaliningrad on vanhoille saksalaisille samankaltainen pyhiinvaelluskohde kuin Venäjän Karjala suomalaisille.

Vanhat linnoitukset (1860-70) sisältävät 15 kaupungin porttia. Kuninkaan portti on yllä olevassa kuvassa ylhäällä vasemmalla. Kaupunginmuurin Dohna-tornissa sijaitsee Meripihkamuseo, auki 10-17 (ei ma), liput 90 rbl (2,20 e).

Valtamerimuseossa (Museum of the World Ocean) Pregel-joen rannalla on kaksi museolaivaa ja sukellusvene, Nab. Petra Velikovo 1, auki ke-su 11-18, liput 250 rbl (6,20 e).



Rannikko

Kaliningradilla on noin 140 km rantaviivaa, rannikko on dyynejä ja kynnäksiä. Unescon maailmanperintökohde Kuurin kynnäs (Curonian Spit National Park) kuuluu eteläiseltä puoliskoltaan Kaliningradiin, pohjoisosa Liettualle (Reissuesan blogi: Liettua: Ristikukkula, Kuurinkynnäs, Palanga). Kynnäs tarkoittaa tuulen kasaamaa kapeaa hiekkaharjua. Kuurin kynnäs on leveydeltään 400-2000 m.

Venäjän läntisimmässä kaupungissa Baltijskissa on Venäjän Itämeren-laivaston päätukikohta ja Venäjän toinen (Kaliningradin lisäksi) Euroopan-puoleinen satama, joka ei jäädy talvella.

Svetlogorsk ja Zelenogradsk ovat rantalomakohteita, 40 ja 30 km Kaliningradin kaupungista pohjoiseen. Topaz, ul. Lenina 60a, Zelenogradsk, jopa 14 e/yö.

Majoitus

Booking.comista löytämäni majoitus Kaliningradissa on hotelli Prussia, kahden hengen huone alkaen 1400 rbl (35 e) ja makuusalipaikka 500 rbl (12,30 e).

Hostelword.com tai hostels.com eivät löydä Kaliningradista majoitusta ollenkaan.

Miten mennä?

Autolla matkaa Tallinnasta Kaliningradin kaupunkiin matkaa tulee tulee 710 km, Ovi Karttojen mukaan ajoaikaa tulee 10,5 tuntia. Liettuan ja Kaliningradin rajalla kuluvasta ajasta en vielä löytänyt tietoa. Pietarista ajomatkaa Kaliningradiin tulee 970 km.

Bussilla (eurolines.com) Tallinnasta, lähtö klo 17 ja perillä klo 7 aamulla, paluu klo 21 Kaliningradista ja Tallinnassa klo 10.

Junalla Liettuan Vilnasta matka kestää kuutisen tuntia ja maksaa 1000 rbl (25 e), neljä junaa päivässä.

Lennot AirBalticilla Helsigistä Riikan kautta Kaliningradiin ja takaisin irtoaisivat tällä hetkellä 164 eurolla. Lentokenttä sijaitsee 24 km Kaliningradin kaupungista, taksimatka on noin 10 e ja bussi no 128 euron.

Aikavyöhyke

Kaliningrad sijaitsee samalla aikavyöhykkeellä kuin Suomi (UTC/GMT +2). Venäjä siirtyi vuonna 2011 pysyvästi kesäaikaan, joten kesällä Kaliningrad on samassa ajassa kuin Suomi, mutta talvella tunnin edellä Suomen aikaa.

Lähteet: Wikipedia, Wikitravel, Lonely Planet, Sankarimatkailijan Kaliningrad, iguide.travel
 
Liittynyt
19.5.2014
Viestit
12
Sijainti
Pietarista 196 km.länteen
Ensimmäisen kerran kävin Kaliningradissa vuonna 2006,se oli vain läpiajo,Nidasta oltiin menossa Gdanskiin.Hieman siellä sai aikaa kulumaan rajoilla.Mennessä Kuurinkynnäällä piti maksaa joku luonnonsuojelumaksu,noin 30 euroa.
Puolaan meno Mamonovin raja-aseman kautta ei ollut hyvä idea:Venäläiset pääsevät suoraan tulliin,muunmaalaiset joutuvat jonottamaan Puolalaisten tankkaajien kanssa ,ja pitkään.
Meillä kun oli sovittu tapaaminen ei ollut mahdollisuutta jäädä n.12 tunniksi jonottamaan (Puolalaisen kanssajonottajan aika-arvio).Niinpä maksamalla puomilla olleelle Venäläiselle rajamiehelle 40 euroa,pääsimme raja-asemista läpi neljässä tunnissa.

Nyt tuli käytyä elokuussa 2013 Kaliningradissa bussilla,olimme viikon Nidassa Liettuan puolella ja lähdimme päiväretkelle Venäjän puolelle.



Siinä Nidan bussiasema.Lipun hinta yhteen suuntaan n.8 euroa.



Neuvostojen talo vaikuttaa ainakin koolla.Sillehän on koitettu keksiä käyttöä huonolla menestyksellä.Juuri viimeviikolla juttelin Haminan satamassa Kaliningradilaisen perämiehen kanssa aiheesta;ostoskeskuksia on,noin isolle hotellille ei käyttöä,asuinrakennukseksi epäsopiva...Saa nähdä mikä tuon kohtalo on,kuulemma purkamista ja tilalle alkuperäisen kaltaisen linnan rakentamista väläytetty.Ei pitänyt todennäköisenä-jos ei tuotakaan ole ollut koskaan varaa saattaa valmiiksi asti,niin purku ja linnan pystytys voisi olla melko kallista huvia sekin.



Mukavan näköistähän tuolla noin muuten on.





 
Viimeksi muokattu:
Top Bottom