Israel matkakohteena

reissuesa

mannertenvälinen nahjus
Ylläpitäjä
Liittynyt
23.11.2010
Viestit
1572
Sijainti
Nokia
Israel on maailman vanhimpia matkakohteita. Kaikki Mooseksesta lähtien ovat unelmoineet sinne pääsystä.

Milloin mennä?

Kesällä on erittäin kuuma, jopa 40 astetta, joten sään kannalta miellyttävin matkustusajankohta on kevät tai syksy. Talvi on viileähkö (10 astetta) ja suhteellisen sateinen. Pääsiäisenä Jerusalemissa on ruuhkaa ja hinnat kaksinkertaistuvat. Kk-lämpötilat ja sadannat.

Väestö

Israelin väkiluku on noin 8 miljoonaa. Israelilaisista 77 % on juutalaisia ja 18 % arabeja. Viralliset kielet ovat heprea ja arabia, seuraavaksi tärkeimmät kielet ovat englanti ja venäjä.

Juutalaisista ortodoksijuutalaisia on 12 %, sionisteja 9 % ja maallistuneita 43 %. 65 % juutalaisista uskoo Jumalaan ja 5 % ilmoittaa olevansa uskonnottomia. Israel on maallistunut valtio.

Jerusalem


Kuvassa Kalliomoskeija eli Dome of the Rock, Jerusalemin symboli

Pääkaupunki Jerusalem on kolmen uskonnon (juutalaisuus, kristinusko, islam) pyhä kaupunki, joten pyhiinvaeltajaturisteja riittää. Asukasluku on noin 700 000.

Vanha kaupunki, Via Dolorosa, Pyhän haudan kirkko Golgatalla, Itkumuuri, Öljymäki, Kalliomoskeija Temppelivuorella, Getsemane, Siionin vuori, Israel-museo Kuolleenmeren kääröineen, Daavidin kaupunki, Al Aqsa -moskeija, Raamatullinen eläintarha. Jerusalemissa riittää nähtävyyksiä, LP:n listalla niitä on peräti 130 kpl.

Tel Aviv

Tel Aviv on moderni metropoli ja samalla suosittu rantakohde, bisneksen ja huvielämän keskus. Tel Avivin diskot ovat auki 24 h.

Eilat

Eilat on parhaita sukelluskohteita, se sijaitsee Israelin etelärajalla Punaisen meren rannikolla. Wikitravel kutsuu Eilatia "Lähi-Idän Goaksi".

KuollutmeriIsraelin itärajalla sijaitseva Kuollutmeri on nimestään huolimatta järvi, joka sijaitsee 400 m merenpinnan alapuolella ja muodostaa maanpinnan alimman kohdan. Kuolleellamerellä on suolaisen veden kylpylöitä.

Pakettimatkat

Pakettimatkoja Suomesta Israeliin järjestävät Lomamatkat ja Toiviomatkat. Kiertomatkat poikkeavat Raamatusta tutuissa kohteissa, mm. Genesaretin järvellä, Galileassa ja Nasaretissa.

Omatoimimatkat

Wikitravelissa on hyviä ohjeita, mm. tarkat tiedot miten Israelin päälentokentältä Tel Avivin Ben Gurionilta pääsee 12 km päähän Tel Aviviin tai 40 km päähän Jerusalemiin. Halvimmat lennot löytynevät AirBalticilta, alkaen noin 300 e.

Bussit ja junat eivät kulje sapattina (pe-illasta la-iltaan) paitsi Eilatissa, Haifassa ja Nasaretissa.

Hinnat

Israel on Lähi-Idän maaksi kallis, useimmat hinnat ovat lähellä Länsi-Euroopan hintoja. Bussihinnat ovat edullisempia kuin Suomessa.

LP:n mukaan budjettimatkailija saattaa pärjätä päivässä 20-40 USD:lla, josta puolet menee majoitukseen. Keskitason hotelli ja hieman mukavuuksia tarkoittaa 50-100 USD:n päiväkuluja.

Nettikahvilassa tunti maksaa tyypillisesti 3 e/h.

Hostellit ja hotellit

http://www.hostels-israel.com/ ja hostels.com kertovat, että makuusalipaikka irtoaa Jerusalemissa alkaen 10 e, Eilatissa 13 e, Tel Avivissa 16 e ja Kuolleellamerellä 21 e.

Booking.comin hotellihuoneiden hinnat alkavat Jerusalemissa 63 USD:stä ja Tel Avivissa 50 USD:stä.

Paperisota

Suomalaiset eivät tarvitse viisumia Israeliin, mutta paluulippu on pakollinen. Rajoilla on erittäin perusteellisia tarkastuksia. Maastapoistumismaksu pitää maksaa myös maitse poistuttaessa.

Israelin leima passissa merkitsee maahantulokielto mm. Libanoniin ja Syyriaan. Egyptiin ja Jordaniaan sen sijaan pääsee, vaikka passissa olisi Israelin leima. Leiman voi pyytää erilliselle paperille, mutta se on omiaan johtamaan turvallisuuskuulusteluihin.

Turvallisuus

"Noudata erityistä varovaisuutta Länsirannalla, Itä-Jerusalemissa ja raja-alueilla. Israelissa terrori-iskujen riski." UM:n Israel-matkustustiedote

Erittäin tarkkojen turvatarkistusten vuoksi lentokentälle on suositeltavaa saapua ainakin 3 h ennen lentoa.

Blogit

Juudean jupinoita Kibbutsiin talveksi tullut ja sille matkalleen jaanyt...
 
Top Bottom